Творческа среща с поетесата и актриса
Тоня Борисова

---20-09-2022-01

Вечерта на 20 септември 2022 г. в Регионална библиотека "Петко Р. Славейков" гр. Велико Търново ще се проведе творческа среща с поетесата Тоня Борисова под надслов "Пътеки към Душата на България". Авторката ще бъде представена от проф. д-р Иванка Дончева.

Заповядайте на 20.09.2022 г. от 17:30 ч. в читалнята на централна сграда на Регионална библиотека "Петко Р. Славейков".

 

За автора: Тоня Борисова е родена през 1952 година в Димитровград. Завършва с отличие Българска филология - ВТУ и Кинопедагогика - НАТФИЗ. Родственица е на забележителния писател и общественик Захари Стоянов и народната певица Вълкана Стоянова; майка е на три деца и баба на три внучета.
Пише поезия, проза, публицистика, литературна критика, музика, сценарии за филми, прави преводи, редактира книги. Изпълнява акапелно народни песни. Реализирала е над 740 авторски поетично-музикални спектакъла по поетичните си книги, в които участват изтъкнати изпълнители, оркестри, хорове, ансамбли и млади таланти. Сценарист е на 45 художествено-документални филма от Проекта „Пътеки към Душата на България” заснети в тандем със съпруга й – режисьор-оператора Александър Борисов. Има многобройни публикации в литературния и периодичен печат; в сборници, антологии и интернет.
Стиховете й са превеждани на много европейски езици и фарси. Носителка е на национални и международни награди от поетични конкурси и филмови фестивали; награждавана е с медали и почетни звания. В авторско изпълнение, стиховете й звучат по БНР и частни радиа; телевизии излъчват нейни спектакли и филм-портрети.
Член е на УС на Конфедерацията на Българските писатели, Почетен член на Съюза на чувашките писатели, член на МАБИК - Международна академия по българознание, иновации и култура към ООБ – Организация на обединените българи, Почетен Академик на Чувашката Народна Академия за наука и изкуство - ЧНАНИ; член на Института на свободните изследователи „Хистореон”, член на Историко-културния фонд „Волжка Болгария”– Чувашия.
Активно работи за съхраняване на фолклорното богатство, като водеща на национални и международни фолклорни фестивали. Развива широко мащабна дейност сред българските училища и общности в чужбина, като изнася авторски поетично-музикални спектакли и Уроци по Родолюбие в Сърбия, Унгария, Австрия, Италия, Бесарабия, Турция, Гърция…
В продължение на 10 години е Председател на Фондация "Сълзица за Вас", учредена от семейството й в подкрепа на даровити деца. През 2010г. Фондацията преустановява дейност.
През 2012г. Тоня Борисова става онлайн победител в престижната Общобългарска класация на АРИЗ-7 -„Пазител на традициите”, а през 2017г. е удостоена от ООБ със званието „Достолепен Българин”. Включена е в електронната Енциклопедия ”Паметта на Българите”.
Автор е на 20 книги, между които „Приказка за Добротата" (художник – седемгодишната Сълзица Борисова. Книгата има седем издания – 1996г. - 2016г. включително на английски, руски, чувашки и фарси. През 1999г. е одобрена от МОН като учебно помагало за детски градини и начални училища); две издания на „Жива Памет”,1997г. и 1998г.; „Царевград Търнов Всеславният”,2000г.; „Път от Светлина в Безкрая”,2016г. В съавторство с 99 годишния си баща Кръстьо Рибаров, издава „Нашенски зевзеци”,2021г. и трилогията „Спомени за един изгубен свят”,2022г. В тандем с акад. Николай Кондрашкин издава в Чувашия „Невидимые крилья”,2012г., „Приказка за Добротата",2013г., „Слово”,2014г., „Ние от Рода Дуло”,2017г. Предстои издаването на поетичните книги-спектакли: „Пътеки към Душата на България” и „Тайнства”; хумористичния сборник разкази „Чешити”; автобиографичния роман „Ризи от коприва”, „Мостове на духовно съпричастие”- литературна критика, „Ходене на Добротата по мъките”- публицистични статии и др.
По повод 70 годишнината й и 55 години сценична и творческа дейност, за принос в развитието на българската култура, през 2022г. Тоня Борисова е удостоена с Почетния знак „Герб на Община Ямбол”. Инициативен Комитет работи за включване на нейни произведения в Програмата по Български език и литература за гимназиален курс на общообразователните училища, както и за удостояването й със званието: „БУДИТЕЛ НА ГОДИНАТА 2022”.

Сподели

 


Партньори:

 

            banner softlib