70 copy

 

Изложбата на Държавна агенция „Архиви“ „Съкровищата на държавните архиви“ е посветена на седемдесетата годишнина от създаването и институционализирането на българските държавни архиви в единна система, чиято основна и неизменна във времето задача е съхраняването на националното документално наследство на България.

Целта на експозицията е да представи най-емблематичната част от уникалните и особено ценни документи, които се съхраняват в 29-те архива от системата на държавните архиви. Става дума за свидетелства, които най-категорично разкриват духа на времето, в което са създадени, и представят същността на историческите процеси на всички нива – както държавни документи и договори, изиграли огромна роля на политическата международна сцена и пряко свързани с историята на България, така и такива, които отразяват живота и съдбите на обикновените хора – регистри, лични дневници, снимки и др.

Таблата в експозицията отразяват едни от най-впечатляващите архивни материали, съхранявани в системата на Държавна агенция „Архиви“. Сред най-открояващите се са: Попгладичовият препис на „История славянобългарска“ от 1809 г., снимки и писма на Васил Левски и Стефан Стамболов, Дневникът на Ботевата чета, воден от Йордан Кършовски, решението на Първото велико народно събрание за избиране на Александър Батенберг за княз на България, Търновската конституция на Княжество България, приета на 16 април 1879 г., нейните изменения от 1893 г. и 1911 г. (Сребърната конституция), както и тази от 12 юли 1991 г., Държавният печат от 1879 г., Манифестът за провъзгласяване на независимостта на България, писмо от Гоце Делчев до неговия съратник Никола Александров от Враца, Цетинският псалтир от 1495 г., фермани за строежи на храмове, семейни книги и църковни регистри, множество уникални и интересни фотографии и стари богословски текстове.

Изложбата „Съкровищата на държавните архиви“ се опитва да визуализира огромната значимост на националната архивната институция, представяйки изключително важни документи и артефакти, свързани със знаменателни събития, които са неизменна част от формирането и утвърждаването на българската нация и държавност.

Pokana

Регионална библиотека "Петко Р. Славейков"

за втора поредна година обявява конкурс за написване на криминален разказ под надслов

“(Не)разкритият случай”

Прочети още...

Творческа среща с поетесата и актриса
Тоня Борисова

---20-09-2022-01

Вечерта на 20 септември 2022 г. в Регионална библиотека "Петко Р. Славейков" гр. Велико Търново ще се проведе творческа среща с поетесата Тоня Борисова под надслов "Пътеки към Душата на България". Авторката ще бъде представена от проф. д-р Иванка Дончева.

Заповядайте на 20.09.2022 г. от 17:30 ч. в читалнята на централна сграда на Регионална библиотека "Петко Р. Славейков".

 

Прочети още...

plakat

Регионална библиотека „П. Р. Славейков“

 АКТУАЛНА ПРОГРАМА 

ДА СЕ ОТРЕЧЕМ ОТ СТАРИЯ МИТ

Нефалшифицираната история

 

27. 09. 2022 г. 17:30 - 18:30 ч.

Първата световна война. Неизвестни геройства на императора - прожекция

28. 09. 2022 г. 17:30 - 18:30 ч.

Приносът на Николай II за победата във Втората световна война - прожекция

30. 09. 2022 г. 17:30 - 18:30 ч.

„Как да съхраним любовта и хармонията в семейството“ - лекция

03. 10. 2022 г. 17:30 - 18:30 ч.

Кой е поръчал и платил руските революции? - прожекция

 04. 10. 2022 г. 17:30 - 18:30 ч.

Февруари 1917. История за предателството, глупостта и измяната. (Част I)

05. 10. 2022 г. 17:30 - 18:30 ч.

Февруари 1917. История за предателството, глупостта и измяната. (Част II)

 

РБ „П. Р. Славейков“ - Велико Търново

Централна сграда, ул. Иванка Ботева 2 - Читалня

 

 


 

 

Фотоизложба "Император Николай Втори"

     От 16 септември до 4 октомври Регионалната библиотека ще представи над 60 фотографии на император Николай Втори и царското семейство, както и снимки от Руската империя от времето на неговото управление. Всички снимки са придружени от специално подбран текст, за да се превърне изложбата в уникален разказ за последното царско семейство от династия Романови и за сложната епоха от началото на миналия век в Русия.
     Посетителите ще могат да видят и документалните филми, представени в програмата по-долу. Материалите са уникални по своето съдържание. Те са изготвени на база на разсекретени данни от архивите на РФ и хвърлят нова светлина върху сложната епоха от началото на 20-ти век в Русия. Всички филми са преведени на български език. Организаторите изтъкват факта, че всички членове на последното императорско семейство са канонизирани от Руската православна църква.

Plakat-VT Programa-VT


 


Партньори:

 

            banner softlib